Reservdelar till motorcykel, cykelvagn, båt och mera med 3D-printing. Juni 2024

Reservdelar till motorcykel, cykelvagn, båt och mera med 3D-printing. Juni 2024

Juni 2024

Juni var en spännande månad för oss här på Tredumea då det var vår första hela månad sen vi startade hemsidan. Vi gjorde 3d-printing och modellering främst till privatpersoner men även ett företag. Majoriteten av uppdrag vi genomförde var reservdelar till olika fordon vars originaldel gått sönder eller förlorats. Ett återkommande mönster är att mindre reservdelar är nästintill omöjligt att få tag på till diverse saker de använder varje dag. Detta är en stor anledning till varför vi skapade detta företag. Många 3D-printing företag i Sverige inriktar sig mot företag och industrin, och ja, det är där de stora pengarna finns, men det finns ett stort behov bland befolkningen att hitta lösningar i vardagen. Vi tänkte nedan gå över några av sakerna vi gjort, hur vi gjorde dem samt vad vi lärde oss!


Blinkershållare till motorcykel

En av våra återkommande kunder som håller på med motorcyklar ville ha blinkershållare han själv modellerat 3d-printade. Han skickade in både ritning med specifikationer hur han ville ha den 3d-printad samt i vilket material. Det var inget problem med själva 3d-printing av delarna och dem krävde knappt något efterarbete då PETG är ett lättanvänt material att 3d-printa med. Samma kan inte sägas om ett par "tripp resets" han beställde av oss i TPU. Materialet TPU är väldigt flexibelt och kan liknas till gummi, problemet är att det väldigt svårt att arbeta med. TPU kräver både väldigt hög temperatur på byggplattan samt munstycke, det är även väldigt svårt att få lös materialet från byggplattan när den svalnat. Vi undersöker just nu metoder för att enklare kunna lossa TPU 3d-prints från byggplattan då detta inte är hållbart i längden.


Handtag till båt

Ett av handtagen till insidan av en båt hade splittrats i tre delar och det gick inte att få tag på ett nytt originalhandtag. Kunden lämnade in det trasiga handtaget och tur nog gick det att sätta ihop det för att modellera en kopia. Vi modellerade en exakt kopia av handtaget och 3d-printade den i materialet ASA. Detta visade sig direkt vara ett misstag då handtaget kändes stabilt men när kunden testade det så gick det direkt sönder på liknande sätt som originalet. Vi gjorde om modellen av handtaget med förstärkningar och 3d-printade den sedan i PETG istället. Detta handtag var nog robust och gick ej sönder vid användning.


Reservdel till båtmotor

En annan kund behövde en ny del till sin båt, denna gången var det dock till själva motorn på båten. Kunden hade själv fått delen modellerad så det krävdes endast att vi 3d-printade den. Han hade fått rekommendationer från en tredjepart att printa den i ett mer robust material som t.ex. ABS. Vi rekommenderade att eftersom delen kommer användas utomhus att vi gör den i materialet ASA som är ett någorlunda robust material men då även skapat för utomhusbruk. Kunden gav oss sedan återkoppling att delen fungerade som den skulle även om den var lite större än originaldelen, detta beror dock på själva modellen då vi skapade delen efter modellens mått.

 


Plastdetalj till Thule cykelvagn

Nu till sommaren och semester så är det vanligt att cykeln åker fram och om man har barn så skjutsar många barnen i en cykelvagn dem fäster på sin cykel. Denna kund hade en Thule cykelvagn där en plast del på en av axlarna hade gått sönder och tappats bort, mest troligt under färd. Tur nog fanns det en identisk del på motsatta sidan av vagnen som kunden gav till oss för modellering så vi kunde skapa en kopia. Vi kunde utan problem både modellera delen samt 3d-printa den i ASA återigen då den är ämnad för utomhusbruk. Kunden hade inget problem att fästa den nya delen och funktionen på cykelvagnen var återställd.

 


Stämpel för läderprägling

En av våra företagskunder denna månad var Smyrna Leathercraft nere i Uppsala, som specialiserar sig på läderprodukter. Vi kom i kontakt med företaget över Blocket där dem kontaktade oss och undrade om vi kunde modellera och 3d-printa stämplar för att prägla märken på deras lädervaror. Företaget skickade oss en bild av märket som vi konverterade till en spegelvänd modell, där själva märket var upphöjt. Kunden blev nöjd med stämpeln och skickade oss lite bilder där han använt den.


Dekorativt knivställ i form av riddare

En kund hade köpt en kniv utomlands och ville ha ett dekorativt ställ för att visa upp den i köket. Han skickade in en modell av en riddarstaty som ska hålla kniven samt dimensioner på sin kniv så vi kunde anpassa modellen. Vi behövde göra några mindre justeringar på modellen, det mesta fokuserat på greppet om knivhandtaget. Detta uppdrag var det mest komplicerade vi gjorde sen starten av företaget då statyn skulle sandas och lackas. Vi lärde oss mycket här och om vi gjorde om knivstället hade vi gjort saker annorlunda. Vi 3d-printade knivstället i 3 separata delar men vi borde gjort det i upp till 7 delar, samt att vi inte borde ha monterat ihop delarna förrän i slutet. Det var väldigt svårt att komma åt alla områden när knivstället var ihopsatt, vilket resulterade i att ytan på vissa ställen av statyn blev lite ojämn. Själva lackningen blev lite ojämn på vissa ställen, detta är något som vi kommer förbättra oss på. I framtiden kommer vi införskaffa en högkvalitet "airbrush" för färgning och lackning.


Modellering och skapande av hus

Vårt första stora projekt med harts i SLA-printing metoden kom från en kund i södra Sverige som önskade att få ett hus modellerat samt 3d-printat. Syftet med detta var att ge bort det printade huset som gåva till en släkting som förut bott där men flyttat utomlands. Kunden gav oss bilder på huset från alla vinklar vilket underlättade modelleringen. Problemet var att försöka 3d-printa huset i ett stycke, på grund av dess storlek och form så var vi tvungen att göra själva printing mer än en gång. I slutändan blev huset väldigt bra med endast små så kallade "supportmärken" kvar vid t.ex. fönstren. Eftersom vi inte målar våra produkter i detalj överlät vi själva målningen till kund. Kunden blev väldigt nöjd med slutresultatet.

Tillbaka till blogg